MINYAK ZAITUN DAN KANSER PAYUDARA

MINYAK ZAITUN DAN KANSER PAYUDARA

Kanser payudara adalah kanser yang amat ditakuti oleh kaum wanita. Amalan pemakanan yang baik dan seimbang juga aktiviti menyusukan bayi sehingga 2 tahun merupakan faktor yang dapat melindungi wanita dari kanser ini.

Minyak zaitun ‘extra virgin’ telah dikaji sebagai suatu bahan yang boleh melambatkan pertumbuhan sel kanser. Dalam kajian yang diterbitkan dalam Jurnal BioMed Central yang diketuai oleh Javier A. Menendez, PhD, dari Catalan Institute of Oncology di Girona, Spain mendapati bahawa komponen secoiridoids dan lignans di dalamnya telah dikaji berupaya membunuh sel-sel kanser yang mempunyai reseptor Her-2, iaitu reseptor yang diekspresikan pada sesetengah sel kanser payudara. Apa yang paling penting adalah minyak zaitun tersebut haruslah dari perahan sejuk dan tidak ditapis agar kandungan komponen fitokimianya sentiasa wujud dan tidak dirosakkan oleh pemprosesan haba dan penapisan..

Walaupun kebanyakan doktor ortodoks Amerika meragui penemuan ini kerana bagi mereka untuk sel2 kanser yang tidak mempunyai reseptor Her-2, ianya tidak akan berkesan, namun bagi saya komponen-komponen lain yang hebat di dalam minyak zaitun seperti polyphenol nya yang bersaiz kecil tetap menguatkan sistem imun dan sistem imun yang kuat akan menggerakkan homeostasis tubuh untuk melawan sel asing(kanser).

Lagipun sel kanser bertumbuh di dalam badan seseorang yang berimuniti rendah dan tidak mampu bertindakbalas dengan ancaman sekitaran. Sebuah kajian klinikal yang diketuai oleh seorang pakar onkologi, Dr Tejal Patel, sedang dijalankan di Houston Methodist Cancer Centre, Amerika Syarikat. 

Dalam kajian ini mereka mengkaji kesan pengambilan hydroxytyrosol terhadap tahap densiti payudara pada rajah mamografi. Selama ini diketahui bahawa tahap densiti payudara yang tinggi memberi risiko yang lebih untuk mendapat kanser payudara. Melalui kajian preliminari yang telah dilakukan, mereka mendapati pengambilan hydroxytyrosol mengurangkan tahap densiti payudara.Sementara itu di Sepanyol, sebuah universiti di Bercelona sudah selesai menjalankan kajian yang menunjukkan penggunaan minyak zaitun dapat merencat aktiviti oncogene p21Ras yang memainkan peranan dalam kanser payudara, menggalakkan kemusnahan sel tumor dan melindungi DNA sel dari musnah. Penemuan-penemuan ini sudah cukup membuktikan yang pengambilan minyak zaitun setiap hari dapat mengurangkan risiko pembentukan kanser payudara. Pencegahan adalah lebih utama dari merawat. 

Oleh Dr Hafizah binti Amanulla


Utk kanser payudara@ breast cancer..kajian dunia telah iktiraf Minyak zaitun(MZ) sangat baik utk rawatan dan pencegahan pada kanser payudara dan rahim..

Kajian dah temui..asid oleik yg byk tdpt dlm mz mybbkan berkurangnya gen karsinogenik (pyebab sel normal btukar jd sel kanser)...

Kajian di eropah juga mengatakan megambil mknan yg dimasak dgn myk zaitun mampu mgurgkan risikn mdpt kanser payudara sbbnya, mz ada unsur pnawar kanser pyudara..

Amalkan mz 1 sudu stiap 3 jam sehari..elakkan mknan yg mgundang tjadinya kanser..kurgkan makanan sintetik..ubah gaya hidup..kpd nature life..insyaAllah..sht dan solat jgn lupa disamping bdoa


 Soalan: Slm. Ada shbt dlm rawatan selepas pmbedahan kanser payudara.

Ada mkanan sunnah yg boleh dan sesuai utk recommend?: Makanan sunnah?

Saya boleh syorkn amalkan biji aprikot.. teh belalai gajah dan daun durian belanda

Disamping tu amalkan pati delima gulsan... dan habatus sauda

Next Post Newer Post Previous Post Older Post Home